X

Festival Všechny chutě světa

2 min čtení

Festival Všechny chutě světa

Máte dobrodružného a objevitelského ducha? Rádi poznáváte lidi, kultury i způsob života mimo svoje domácké prostředí? Jedním z nejlepších způsobů, jak poznat a možná i pochopit ducha pro nás exotických krajin, je ponořit se do místní kuchyně. Jídlo je přece prvek, který lidi odedávna spojuje. Každoroční festival nesoucí název Všechny chutě světa je skvělou příležitostí, jak podniknout takovou gastronomicky objevitelskou cestu kolem naší planety, aniž byste se museli hnout z jednoho místa.

Z Dobřichovic až na konec světa

Každý rok si v Dobřichovicích na břehu Berounky dávají začátkem léta dostaveníčko cestovatelé, objevitelé, dobrodruzi i milovníci dobrého jídla a pití, aby společně ochutnali speciality ze všech kontinentů.

Návštěvníci mohou procházet mezi desítkami stánků s pestrou nabídkou jídel z celého světa. Od chorvatských způsobů úpravy ryb, přes jihoamerické steaky či africké speciality, až po nejrůznější podoby asijských kuchyní. Konkrétní skladba stánků se samozřejmě rok od roku mění, vždy je ale velice pestrá a široká.

Nezřídka zde mohou návštěvníci vyzkoušet i některá vyloženě nestandardní jídla, typicky hmyzí speciality, které budeme koneckonců vídat všude kolem nás asi čím dál tím častěji.

K dobrému jídlu patří i dobré pití, a tak zde vždy návštěvníci narazí také na nabídku zahraničních piv, vín i nealkoholických nápojů.

Jídla zde připravují a prezentují skuteční odborníci, většinou pocházející přímo z lokality, jejíž gastronomii reprezentuje. Festival je tak také skvělou příležitostí setkat se se zajímavými lidmi z různých koutů planety, popovídat si s nimi a poznat jejich kulturu.

Hlavním cílem je zde prezentovat tradice v té nejlepší formě. Samozřejmostí je proto příprava jídel z kvalitních a původních surovin. Chcete-li tedy zkusit ochutnat skutečnou malajskou laksu, gruzinský šašlik, opravdovou španělskou paellu, velký a šťavnatý burger, indickou samosu či jiný exotický pokrm, dobřichovický festival je ideální příležitostí.

Zábava na celý den

Festival Všechny chutě světa je vždy koncipován jako celodenní a abyste si jej skutečně vychutnali, opravdu se vyplatí zůstat zde až do večera. Mezi jednotlivými chody je přece třeba dát si přestávku. Pro její vyplnění je připraven bohatý doprovodný program zahrnující hudební č divadelní vystoupení, sportovní aktivity jako je např. lezecká stěna, hry či soutěže o ceny.

Nezapomíná se ani na děti, a i pro ně je připravena celá řada aktivit tak, aby si i ti nejmenší festival užili naplno. I děti se mohou účastnit nejrůznějších her a soutěží o dětské ceny. Akce navíc probíhá v krásném prostředí areálu dobřichovického zámku, který je sám o sobě zajímavý a stojí za návštěvu.

Příjemná atmosféra, zábava i poznání

Festival Všechny chutě světa láká každý rok tisíce návštěvníků a většina z nich si pochvaluje především velmi příjemnou atmosféru okořeněnou možností ochutnat i speciality, ke kterým se člověk v průběhu roku jinak nedostane.

Akce začíná obvykle v dopoledních hodinách a pokračuje vždy až do večerních hodin, za vstup do areálu se platí vstupné, které je však vždy poměrně příznivé. V areálu u stánků si kromě hotových jídel mohou návštěvníci zakoupit i ingredience potřebné k tomu, aby si exotické pokrmy mohli začít připravovat i doma. Nejčastěji si lidé z Dobřichovic odvážejí kromě zážitků také koření či kuchařky.

Návštěvu festivalu Všechny chutě světa lze doporučit každému, kdo má rád nové zážitky, rád zkouší nové věci a zajímá se o svět okolo nás. Kombinace příjemné atmosféry, zábavy a také poznání nových chutí i lidí, je znakem skvěle stráveného letního dne.

5/5 - (2 votes)